Grudziądz
Uczniowie na zagranicznych praktykach
W sumie 30 uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich odbędzie miesięczne praktyki w Hiszpanii i we Włoszech. Na ten cel szkoła pozyskała 78 626 euro dofinansowania z projektu „Erasmus +”.
Pierwsza grupa wyjechała do Grenady w Hiszpanii 17 lutego, jej powrót zaplanowano na 17 marca. Uczniowie przed wyjazdem zostali wyłonieni w trakcie naboru: rozmowa kwalifikacyjna po angielsku, opinia wychowawcy, średnia ocen. Wybrano po 5 uczniów (5 - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, 5 - Technik Hotelarz, 5 - Technik Obsługi Turystycznej). Przed wyjazdem uczniowie odbyli również szkolenie z tradycji i kultury Hiszpanii oraz tamtejszej kuchni.
Po dotarciu na miejsce zostali zakwaterowani w dwóch apartamentach i już rozpoczęli praktyki w hotelach czterogwiazdkowych i trzygwiazdkowych. Uczą się języka angielskiego, hiszpańskiego oraz zawodu. Zaplanowano kilka wyjazdów kulturoznawczych - Gibraltar, Malaga. Oczywiście zapewniono im również opiekę nauczyciela.
Z kolei w terminie 28 kwietnia - 26 maja grupa druga przebywać będzie w włoskim Rimini. Wybrano po 5 uczniów (5 - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, 5- Technik Hotelarz, 5 - Technik Obsługi Turystycznej). W tym przypadku przed wyjazdem odbędą spotkania z zasad kultury, tradycji oraz kuchni włoskiej.
Biuro Prezydenta
Data dodania 21 lutego 2018