Grudziądz
Gotowali według dawnych receptur
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w piątek, 20 kwietnia odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego. Uczestnicy zmierzyli się z przepisami zawartymi w książce kucharskiej Wiktora Kulerskiego pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”.
Przypomnijmy, organizatorem przedsięwzięcia było Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, przy wsparciu: Urzędu Miejskiego w Grudziądzu, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Nadleśnictwa Dąbrowa i Jamy oraz Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, a także Centrum Dziedzictwa Kulinarnego przy UMK w Toruniu.
Zespoły przygotowały potrawy mięsne, w tym z dziczyzny. W kategorii Lokalne Grupy Działania wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Jeżewa w składzie: Ewa Szabowska, Jolanta Robert i Regina Marks. Z kolei wśród szkół gastronomicznych najlepsza okazała się drużyna grudziądzkiego Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich: Joanna Kornaszewska, Justyna Mikołajczak i Martyna Osiecka.
Konkurs kulinarny-2018
Biuro Prezydenta
Data dodania 23 kwietnia 2018