Grudziądz
Zaproszenie na konkurs kulinarny
Po raz kolejny powstaną dania przygotowane na podstawie książki kucharskiej „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego z 1915 r.”. Konkurs kulinarny odbędzie się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich 14 marca. Tematem wiodącym będzie „chleb i cista”.
Uczestnicy konkursu mogą również korzystać z przepisów zawartych w książce pt. „Marta godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej i w wielu innych zagadnieniach gospodarstwa domowego”.
Uczestnikami konkursu mogą być:
- mieszkańcy Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej
z następujących powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego świeckiego (z Województwa Kujawsko-Pomorskiego) oraz tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego (z Województwa Pomorskiego). W bezpośredniej rywalizacji biorą udział dwu-trzy osobowe zespoły,
z następujących powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego świeckiego (z Województwa Kujawsko-Pomorskiego) oraz tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego (z Województwa Pomorskiego). W bezpośredniej rywalizacji biorą udział dwu-trzy osobowe zespoły,
- uczniowie szkół gastronomicznych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województw: pomorskiego i kujawsko-pomorskiego, każda szkoła może zgłosić do dwóch dwu-trzy osobowych zespołów,
- uczniowie szkół ponadgimnazjalnych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województw: pomorskiego i kujawsko-pomorskiego, każda szkoła może zgłosić do dwóch dwu-trzy osobowych zespołów,
- uczniowie szkół gimnazjalnych z Grudziądza, każda szkoła może zgłosić do dwóch dwu-trzy osobowych zespołów.
Celem działań organizatorów jest promocja grudziądzkich książek oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim było ogłoszenie konkursu kulinarnego przez Wiktora Kulerskiego. Jest to również pokazanie dawnej kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych.
Organizatorzy główni:
- Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły,
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu,
- Urząd Miejski w Grudziądzu,
- Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą,
- Urząd Gminy Grudziądz,
- Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Współorganizatorzy:
- Starostwo Powiatowe w Świeciu,
- Miejskie Wodociągi i Oczyszczalnia sp. z o.o.,
- Wytwórnia Octu i Majonezu „OCETIX” Sp. z o.o.,
- Slow Food Polska Convivium Gruczno.
Biuro Prezydenta
Data dodania 20 lutego 2019