Grudziądz
„Przypalanka” na przedłużenie lata
W czwartek podczas konferencji prasowej ogłoszony został program kulinarnego Festiwalu „Przypalanka”. Impreza rozpocznie się 27 września i potrwa trzy dni. Wydarzenie ma stać się kulinarną wizytówką miasta oraz magnesem dla ciekawych nowych smaków mieszkańców naszego regionu.
Urząd Miejski w Grudziądzu wprowadza do kalendarza imprez całkowicie nowe wydarzenie, którym jest Festiwal „Przypalanka”. Podczas konferencji prasowej Prezydent Maciej Glamowski, Dyrektor Wydziału Promocji i Wizerunku Miasta Michał Czepek oraz Radny Rady Miejskiej Maciej Gburczyk zaprezentowali ideę i plan przedsięwzięcia.
„Chcielibyśmy żeby grudziądzka starówka żyła przez kolejne miesiące, nie tylko przez okres sezonu letniego, ale także żeby ten sezon przedłużyć przynajmniej na wrzesień” - powiedział Prezydent Maciej Glamowski. „Przypalanka to nawiązanie do grudziądzkich tradycji, do okresu międzywojennego, gdy w naszym mieście funkcjonowała słynna wytwórnia Alojzego Ruchniewicza. Ale tez do bogatych kulinarnych tradycji regionu”.
Festiwal „Przypalanka", potrwa od 27 do 29 września i będzie miał miejsce w najbardziej urokliwych zakątkach miasta.
Na Festiwalu zaprezentują się lokalni i regionalni wytwórcy oraz rzemieślnicy, a na stoiskach handlowych znajdziemy żywność tradycyjną i ekologiczną. Wystawcy uraczą nas między innymi wędlinami, serami, wyrobami mięsnymi, gęsiną, tradycyjnym piwem z browaru, czy świeżymi owocami i sorbetami.
Grudziądz od wieków był prężnym ośrodkiem przemysłu spożywczego. Ideą powstania festiwalu jest to, iż wiele grudziądzkich firm do dziś kontynuuje tradycje handlowe, oferując produkty najwyższej jakości. Mają one renomę zarówno w kraju, jak i za granicą. Miasto jest dumne z fabryki Ocetix, która kontynuuje tradycje przedwojennej fabryki Józefa Mazura, z wyrobów Fabryki Wódek i Likierów Alojzego Ruchniewicza, ze znanych w całej Europie „Wisełek”, a także z produktów mleczarskich świetnej jakości. Festiwal wynika z chęci kultywowania dorobku przemysłowego miasta.
„Bardzo chcielibyśmy aby Festiwal „Przypalanka” pokazał te tradycje produkcji żywności, które pamiętają nasze babcie i prababcie” - dodał podczas konferencji Dyrektor Wydziału Promocji i Wizerunku Miasta Michał Czepek.
„Nieodłącznym elementem festiwalu, dobrej zabawy, jest dobra muzyka i dlatego przygotowaliśmy dla Grudziądzan i dla wszystkich odwiedzających szereg znakomitych koncertów” - zachęcił Radny Rady Miejskiej Maciej Gburczyk.
Festiwalowi towarzyszyć będzie muzyka płynąca ze sceny na Rynku, na której zaprezentujemy dorobek rodzimych artystów i zaproszonych gości. Dodatkowo będzie można uczestniczyć w wielu zaplanowanych atrakcjach, m.in. w warsztatach cyrkowych czy pokazie LED organizowanych przez grupę cyrkową Mosaic oraz wysłuchać i podziwiać kataryniarza z żywą papugą. Na miejscu znajdzie się także wiele atrakcji dla dzieci, takich jak gry i zabawy ruchowe z animatorami, gigantyczne bańki mydlane czy chodzenie po linie.
Na sobotę i niedzielę, oprócz kolejnych koncertów odbywających się na Rynku, uwzględniono wiele ciekawych warsztatów i wykładów – m.in. warsztaty pszczelarskie, garncarskie, pierogarskie czy wykład poświęcony tradycyjnym formom konserwacji żywności. Wszystkie wydarzenia związane z kulinariami odbędą się w Spichlerzu Smaków przy ulicy Spichrzowej 33/35. Na wykłady natomiast zapraszamy do Muzeum im. ks. dr. Władysława Łęgi znajdującego się przy ulicy Wodnej 3-5.
Natalia Granica
Biuro Prasowe i Medialne
Data dodania 29 sierpnia 2019