Grudziądz
Kamień węgielny pod LIMITO
Kamień węgielny pod budowę Zakładu Przetwórstwa Ryb dziś, tj. 18 sierpnia wmurowali uroczyście Prezydent Grudziądza Robert Malinowski oraz Prezesi LIMITO Mirosław Orzoł i Tomasz Rytlewski. W spotkaniu uczestniczyli również m.in. Prezes Mostostalu Jarosław Popiołek, Przewodniczący Rady Miejskiej Arkadiusz Goszka, wiceprezydent Przemysław Ślusarski i Tomasz Szymański, Sekretarz Miasta, a także Robert Sowa, który promuje produkty LIMITO.
Budowa przedsiębiorstwa zgodnie z harmonogramem powinna zakończyć się do końca grudnia 2011 r. Rozpoczęcie produkcji planowane jest na początek 2012 r. Na działce objętej Pomorską Specjalną Strefą Ekonomiczną przy ul. Droga Kurpiowska powstanie hala produkcyjna z zapleczem magazynowym, socjalno-biurowym i technicznym wraz z niezbędną infrastrukturą techniczną, podziemnym zbiornikiem wody pożarowej oraz podczyszczalnią ścieków. W obiekcie o łącznej powierzchni 6,5 tys. m², w tym hali produkcyjnej o kubaturze 5 tys. m² prowadzone będą procesy technologiczne związane z przetwórstwem ryb polegające na wędzeniu, mrożeniu i pakowaniu produktów. W Grudziądzu firma zamierza rocznie przetwarzać ok. 1000 t łososia wędzonego pod szyldem „Limito” oraz 4000 t łososia norweskiego dla marek prywatnych.
- To niezwykle ważna chwila dla miasta, bowiem kolejny inwestor wybrał Grudziądz i tu prowadzić będzie swoją działalność. To dowód na to, że nasze starania o pozyskanie nowych przedsiębiorców oraz opracowany przez samorząd pakiet współpracy i pomocy dla firm zostały przygotowane we właściwy sposób. Ta uroczystość cieszy tym bardziej, że już za kilka miesięcy pracę znajdzie tu ok. 150 osób, a docelowo LIMITO zatrudni nawet 300 pracowników – mówi prezydent Robert Malinowski.
„Limito” powstało w 2004 r. W ciągu kilku lat firma stała się liderem w dostawie łososia norweskiego oraz innych ryb i owoców morza w Polsce. W 2008 r. rozpoczęło podbój rynku detalicznego oraz sprzedaż do krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Obecnie trzon oferty przedsiębiorstwa stanowi mrożony łosoś norweski, ryby szlachetne i wyselekcjonowane owoce morza. Jako jedyna firma na rynku detalicznym oferuje importowane z Włoch dania gotowe na bazie owoców morza. Budowa Zakładu Przetwórstwa Ryb w Grudziądzu jest kolejnym ważnym krokiem w rozwoju firmy.
- Ta inwestycja umożliwi nam urozmaicenie naszej oferty, zwiększenie produkcji, a co za tym idzie pozyskanie nowych klientów. Wybraliśmy Grudziądz, bowiem dostrzegliśmy potencjał regionu, Grudziądz ma także doskonałą lokalizację, poza tym wierzymy, że bez większych trudności skompletujemy kadrę. Już spływają podania na adres mailowy wskazany na naszej stronie internetowej. W drugiej połowie września wyłonimy kandydatów do rozmów kwalifikacyjnych, dodatkowo wspólnie z Powiatowym Urzędem Pracy zorganizujemy tzw. „giełdę pracy” – powiedział Mirosław Orzoł, Prezes LIMITO.
Kamień węgielny pod LIMITO
Firma będzie poszukiwać pracowników na stanowiska produkcyjne, do obsługi linii technologicznych oraz operatorów maszyn, brygadzistów, techników utrzymania ruchu na liniach produkcyjnych. Zatrudnienie w Zakładzie znajdą także specjaliści do zarządzania produkcją, zarządzania jakością, pracownicy administracyjni do obsługi biura, księgowi ze specjalnością kadry-płace oraz specjaliści z dziedziny logistyki oraz informatyki.
Przypomnijmy, głównym wykonawcą Zakładu Przetwórstwa Ryb w Grudziądzu jest Region Północny Mostostal Warszawa S.A. Wartość inwestycji to ok. 25 mln zł.
Biuro Prezydenta
Data dodania 18 sierpnia 2011
Data edycji 24 stycznia 2012