Grudziądz Portal miejski

Grudziądz

Grudziądz

Pół roku LIMITO w Grudziądzu

Produkcję w Fabryce Łososia Norweskiego LIMITO w Grudziądzu uruchomiono pół roku temu. Z tej okazji dziś, tj. 25 września zorganizowano uroczyste spotkanie. Gościem honorowym wydarzenia był Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Lech Wałęsa, którego do naszego miasta zaprosili Tomasz Rytlewski, Prezes Zarządu LIMITO i Mirosław Orzoł, Wiceprezes Zarządu LIMITO.

Zakład odwiedzili także m.in. Senator RP Michał Wojtczak, Poseł Tomasz Szymański, Prezydent Grudziądza Robert Malinowski, wiceprezydenci Marek Sikora i Przemysław Ślusarski oraz przedstawiciele firm i instytucji współpracujących z LIMITO. 

Fabryka, o łącznej powierzchni 6,8 tys. m², w tym hali produkcyjnej o kubaturze 5 tys. m², powstała na działce objętej Pomorską Specjalną Strefą Ekonomiczną przy ul. Droga Graniczna 21. Zakład został zaprojektowany zgodnie z najnowocześniejszymi standardami produkcji, z uwzględnieniem możliwości kontrolowania wydajności i pełnej identyfikowalności partii produkcyjnych - począwszy od przyjęcia surowca, poprzez jego przetwarzanie do gotowego wyrobu dostarczanego klientom. Przygotowuje się tu produkty z łososia norweskiego wędzonego, świeżego, mrożonego oraz chłodzonego. Docelowo planuje się przetwarzanie 10 tys. ton tej ryby rocznie.

- Gratuluję Prezesom oraz pracownikom firmy LIMITO  sukcesu, który udało się osiągnąć w tak krótkim czasie. Cieszę się, że nowoczesny Zakład Przetwórstwa Ryb działa w Grudziądzu. Jego sprawne funkcjonowanie to najlepszy dowód na to, że nasze miasto jest doskonałym miejscem do inwestowania. Każde nowe miejsce pracy, które powstało przy okazji uruchomienia firmy jest dla nas bezcenne. Wierzę, że LIMITO będzie się systematycznie rozwijało i zatrudniało kolejnych pracowników - mówił Prezydent Grudziądza Robert Malinowski.

 


Fabryka LIMITO to ogromna szansa na rozwój rynku pracy w regionie kujawsko-pomorskim. W pierwszym etapie rozpoczęło pracę 100 osób, obecnie przedsiębiorstwo zatrudnia na stanowiskach związanych z produkcją ponad 250 pracowników. Większość z nich stanowią kobiety. W Dziale Kontroli Jakości zatrudnione są wyłącznie panie. Na 143 pracowników produkcji 111 to kobiety, 2 pełnią funkcję brygadzisty.

- Fabryka powstała z potrzeby dostarczania produktów bezpośrednio do klienta. Obserwujemy ten trend szczególnie wśród sieci detalicznych, które wolą udawać się bezpośrednio do producenta. Dzisiaj jesteśmy obecni w sieciach handlowych w Polsce i w Europie Wschodniej. Do tej pory nie byliśmy w stanie dostarczyć w odpowiednich ilościach produktów do Europy Zachodniej. Dzięki fabryce umacniamy pozycję w Polsce i na pozostałych rynkach, również pozaeuropejskich - powiedział Mirosław Orzoł, Wiceprezes Zarządu LIMITO.

Warto dodać, że Fabryka LIMITO spełnia najwyższe kryteria w zakresie jakości. Zakład produkcyjny uzyskał certyfikat HACCP  (Hazard Analysis and Critical Control Points - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Wdrożono postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu produktami spożywczymi. W tym roku fabryka uzyskała również BRC (standard opracowany w 1998 r. w Wielkiej Brytanii przez liderów British Retail Consortium, określający wymagania dotyczące bezpieczeństwa i jakości w zakładach produkujących żywność dostarczaną do sieci supermarketów) oraz IFS (International Food Standard  - międzynarodowy standard bezpieczeństwa opracowany dla wszystkich producentów żywności i uczestników łańcucha żywnościowego).

Przypomnijmy, LIMITO powstało w 2004 r. jako niewielka prywatna firma. Od 2008 r. rozpoczęła z sukcesem sprzedaż eksportową do krajów CEE oraz podbój rynku detalicznego. Rynki eksportowe przedsiębiorstwa to: Litwa, Łotwa, Estonia, Czechy, Słowacja, Węgry i Rumunia, Wielka Brytania, Włochy, Indie i Japonia, Australia.

Biuro Prezydenta

 

 

 

Data dodania 25 września 2012

Data edycji 26 września 2012

Newsletter

Bądź na bieżąco z Grudziądzem i zapisz się do Newslettera

Newsletter

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.