Grudziądz Portal miejski

Grudziądz

Grudziądz

Konkurs na najlepszą zupę

Urząd Miejski w Grudziądzu oraz Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym na zupę przygotowaną na podstawie pierwszego rozdziału książki kucharskiej pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” z 1915 r. Zgłoszenia będą przyjmowane do 19 listopada br.

Prawie sto lat temu Wiktor Kulerski, wydawca słynnej „Gazety Grudziądzkiej”, opublikował „Naukę gotowania do użytku ludu polskiego” - książkę kucharską złożoną z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza.

- Celem naszych działań jest promocja nowej edycji książki oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim było ogłoszenie konkursu kulinarnego przez Wiktora Kulerskiego. Chcielibyśmy również pokazać dawną kuchnię regionu i przypomnieć dawne smaki oraz produkty i tradycje kulinarne - mówi Małgorzata Sadowska-Rodziewicz, Naczelnik Wydziału Kultury, Sportu i Promocji.

Zainteresowani na podstawie receptury z książki „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” Wiktora Kulerskiego przygotują 6-7 litrów np. zupy z powideł, czerniny, zupy z dyni, zupy z selerów, kapuśniaku, zupy jabłkowej, zupy rybnej, zupy z maku, zupy czekoladowej, zupy z długiego grochu, zupy z piwa, żuru lub zupy pomidorowej.

Jury oceniać będzie: smak potrawy, estetykę sposobu podania, prezentację potrawy, wierność z tradycją i recepturą podaną w książce Wiktora Kulerskiego, pochodzenie produktów wyjściowych (preferowane będą surowce lokalne, wskazane jest dostarczenie próbek lub udokumentowanie pochodzenia podstawowych składników) oraz możliwość komercjalizacji potrawy (przydatność do zastosowania w placówkach gastronomicznych).

W rywalizacji mogą wziąć udział: mieszkańcy Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej z następujących powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego i świeckiego (z Województwa Kujawsko-Pomorskiego) oraz tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego (z Województwa Pomorskiego). Do udziału w wydarzeniu zachęcamy również uczniów szkół gastronomicznych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województw: pomorskiego i kujawsko-pomorskiego, każda szkoła może zgłosić do dwóch zespołów trzyosobowych.

Konkurs zostanie przeprowadzony w Grudziądzu. Aby wziąć w nim udział należy przesłać wypełniony formularz na adres: konkurs.kulerski@wp.pl. W tytule maila należy podać powiat, z którego pochodzi uczestnik konkursu, w przypadku szkół gastronomicznych: nazwę placówki oraz województwo. Szczegółowe informacje o miejscu przeprowadzenia konkursu podamy na naszej stronie internetowej po zebraniu wszystkich zgłoszeń.

Warto dodać, że współorganizatorami wydarzenia jest: Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego w Toruniu), Muzeum im. ks. dra Władysława Łęgi w Grudziądzu, Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich sekretariat w Toruniu, EURO-TOQUES POLSKA, Slow Food Polska Convivium Gruczno, Toruńska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości oraz Urząd Miasta i Gminy Gniew.

W załączniku znajduje się szczegółowy regulamin, a także karta zgłoszeniowa i receptury. Dla zwycięzców przewidziano atrakcyjne nagrody.

Biuro Prezydenta


Data dodania 02 listopada 2012

Newsletter

Bądź na bieżąco z Grudziądzem i zapisz się do Newslettera

Newsletter

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.