Grudziądz
I grudziądzki konkurs kulinarny
Już w najbliższy czwartek, 29 listopada poznamy zwycięzcę I grudziądzkiego konkursu kulinarnego. Zupę według przepisu z książki kucharskiej pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” przygotuje 20 drużyn. Finał zaplanowano w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, początek o godz. 11.00.
Organizatorami wydarzenia jest Urząd Miejski w Grudziądzu oraz Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły. Do konkursu zgłosiło się 10 Szkół Gastronomicznych: ZSG-H z Grudziądza, CKU z Gronowa, Zespół Szkół nr 2 z Rypina, Szkoła z Tczewa, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych ze Świecia, Zespół Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza z Bydgoszczy, a także 10 Kół Gospodyń Wiejskich z miejscowości Zbielewo, Pinczyn, Borzechowo, Krupocin, Bronisławowo, Glina, Nebrowo Wielkie i Kleszczewo.
- Uczestnicy ugotują m.in. zupę z długiego grochu, czerninę, żur, zupę jabłkową, rybną, zupę z powideł i czekoladową. Jury oceniać będzie smak potrawy, estetykę sposobu podania, prezentację potrawy, wierność z tradycją i recepturą podaną w książce Wiktora Kulerskiego, pochodzenie produktów wyjściowych oraz możliwość komercjalizacji potrawy - mówi Małgorzata Sadowska-Rodziewicz, Naczelnik Wydziału Kultury, Sportu i Promocji.
Dla zwycięzców przygotowano atrakcyjne nagrody, m.in. warsztaty kulinarne pod okiem Jeana Bosa wielokrotnego zdobywcy nagród na międzynarodowych konkursach kulinarnych, prezesa EURO-TOQUES POLSKA, a także bezpłatne stoisko podczas Festiwalu Smaków w Grucznie i możliwość sprzedaży zupy w ramach grudziądzkiego Jarmarku św. Mikołaja.
Biuro Prezydenta
Data dodania 27 listopada 2012