Grudziądz
Najsmaczniejsza konkursowa zupa
Zupy przygotowane na podstawie I rozdziału książki kucharskiej pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” wydanej przez Wiktora Kulerskiego w 1915 r. jury oceniało dziś, tj. 29 listopada w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich. Do konkursu przystąpiło 19 drużyn, 10 w kategorii kół gospodyń wiejskich i 9 szkół.
Komisja recenzowała m.in. smak potrawy, estetykę sposobu podania, prezentację potrawy, wierność z tradycją i recepturą podaną w książce Wiktora Kulerskiego.
Potrawy smakowali i oceniali m.in. prezydent Robert Malinowski, Beata Darowska, Magdalena Frost-Guz, Aleksandra Kleśta-Nawrocka Aleksandra Kosmalska, Sylwia Kuklińska, Maria Sikorska, Jean Bos, Jarosław Dumanowski, Artur Michna, Jarosław Pająkowski i Włodzimierz Zientara.
Najlepszy, ich zdaniem, okazał się kapuśniak przygotowany przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Grudziądza, z kolei w grupie „kół gospodyń wiejskich” wygrały panie z Krupocina, które ugotowały zupę rybną. Drugie i trzecie miejsce wśród uczniów zajął Zespół Szkół Gastronomicznych z Bydgoszczy za przygotowanie zupy z dyni i rybnej. Z kolei III miejscu wśród kół uplasowały się panie z Pinczyna za czerninę, a na II przedstawicielki Borzechowa, które ugotowały żur. Warto dodać, że statuetka za największą liczbę punktów przypadła również grudziądzkiej szkole.
Konkurs kulinarny - Zupa Kulerskiego
Organizatorem imprezy były Urząd Miejski w Grudziądzu oraz Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, a współorganizatorami było: Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego w Toruniu), Muzeum im. ks. dra Władysława Łęgi w Grudziądzu, Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich sekretariat w Toruniu, EURO-TOQUES POLSKA, Slow Food Polska Convivium Gruczno, Toruńska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości oraz Urząd Miasta i Gminy Gniew.
Biuro Prezydenta
Data dodania 29 listopada 2012