Grudziądz
Promocja książki Kulerskiego
Zachęcamy do zapoznania się z reedycją książki pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” autorstwa Wiktora Kulerskiego. Promocję wydawnictwa zaplanowano w najbliższy piątek, 15 lutego o godz. 17.00 w Muzeum.
Dzieło pierwotnie powstało w 1915 r. Była to książka kucharska złożona z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy były efektem ogłoszonego przez „Gazetę Grudziądzką” konkursu kulinarnego. Opracowaniem reedycji zajęli się Jarosław Dumanowski i Maciej Mazurkiewicz.
Według zasad gotowania, zapisanych w publikacji, zorganizowano konkurs kulinarny w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. Podczas piątkowego spotkania w Muzeum będzie okazja degustacji zup przygotowanych przez zwycięzców.
Warto również dodać, że 17 lutego o godz. 13.00 w Hotelu Hanza Pałac w Rulewie odbędą się pierwsze „Rulewskie Potyczki Kulinarne”. Impreza także nawiąże do reedycji książki Wiktora Kulerskiego. W czasie rywalizacji zaproszeni goście, w dwuosobowych drużynach, będą przygotowywać dania główne z mięsa wieprzowego na podstawie przepisów z „Nauki gotowania do użytku ludu polskiego”. Każda drużyna będzie posiadała swojego koordynatora w postaci Szefów Kuchni kilku znamienitych restauracji z regionu.
Biuro Prezydenta
Data dodania 14 lutego 2013
Data edycji 14 lutego 2013