Grudziądz Portal miejski

Grudziądz

Grudziądz

Limito inwestuje w Grudziądzu

Gdańska firma „Limito” otworzy w Grudziądzu nowoczesny zakład produkcyjny, w którym zatrudnienie w pierwszej fazie znajdzie ok. 250-300 osób oraz wykwalifikowana kadra specjalistów do spraw organizacji produkcji i kontroli jakości. Budowa powinna rozpocząć się w kwietniu br. i zakończyć jesienią tego roku.

W Urzędzie Miejskim dziś, tj. 7 marca odbyło się spotkanie z udziałem Prezydenta Grudziądza Roberta Malinowskiego oraz Tomasza Rytlewskiego, Prezesa „Limito” i Mirosława Orzoł, drugiego Prezesa firmy, na którym poinformowano o realizacji inwestycji w Grudziądzu.

- Zakończyły się kilkumiesięczne przygotowania do rozpoczęcia budowy przetwórni „Limito” w naszym mieście. Dziś oficjalnie możemy przedstawić plany firmy. Cieszę się, że kolejne przedsiębiorstwo wybrało właśnie Grudziądz i tu zamierza otworzyć zakład produkcyjny. To dowód na to, że podjęte przez nas działania z zakresu promocji gospodarczej i przygotowana oferta spełniają wymagania inwestorów – mówi prezydent Robert Malinowski.  

„Limito” powstało w 2004 r. W ciągu kilku lat firma stała się liderem w dostawie łososia norweskiego oraz innych ryb i owoców morza w Polsce. W 2008 r. rozpoczęło podbój rynku  detalicznego oraz sprzedaż do krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

- Inwestycja w Grudziądzu jest dla nas kluczowa, pozwoli bowiem wzbogacić naszą ofertę
i zwiększyć produkcję. Wybraliśmy właśnie Wasze miasto, bowiem dostrzegliśmy potencjał regionu, Grudziądz ma także doskonałą lokalizację, poza tym wierzymy, że bez większych trudności skompletujemy kadrę. Około 80% osób zatrudnionych w naszej nowej fabryce stanowić będą kobiety. Nabór pracowników powinien rozpocząć się latem – powiedział Tomasz Rytlewski, Prezes „Limito”.

Obecnie trzon oferty przedsiębiorstwa stanowi mrożony łosoś norweski, ryby szlachetne
i wyselekcjonowane owoce morza. Jako jedyna firma na rynku detalicznym oferuje importowane z Włoch dania gotowe na bazie owoców morza.  W Grudziądzu firma planuje rocznie przetwarzać ok. 1000 t łososia wędzonego pod szyldem „Limito” oraz 4000 t łososia norweskiego dla marek prywatnych. Przedsiębiorstwo o łącznej powierzchni 6,5 tys. m², w tym hali produkcyjnej o kubaturze 5 tys. m² powstanie na działce objętej Pomorską Specjalną Strefą Ekonomiczną przy ul. Droga Kurpiowska. Wartość inwestycji to 33 mln zł, koszt zakupu niezbędnych maszyn to kolejne 20 mln zł.

Osoby zatrudnione w wędzarni będą pracować w systemie dwuzmianowym. „Limito” już rozmawia z Wydziałem Transportu Urzędu Miejskiego o możliwości uruchomienia dodatkowych kursów komunikacji miejskiej. Ten wniosek zostanie uwzględniony przy wprowadzaniu zmian do rozkładów jazdy, które zaplanowano latem.

Warto dodać, że jakość produktów „Limito” docenił Mistrz Kulinarny Robert Sowa i w 2011 r. rozpoczął ścisłą współpracę z firmą.

Biuro Prezydenta

Data dodania 07 marca 2011

Data edycji 14 marca 2011

Newsletter

Bądź na bieżąco z Grudziądzem i zapisz się do Newslettera

Newsletter

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.