Grudziądz
Będą gotować według książki Kulerskiego
W IV edycji konkursu kulinarnego na dania przygotowane na podstawie książki kucharskiej Wiktora Kulerskiego pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” uczestnicy zmierzą się z sosami. Zgłoszenia chętnych do rywalizacji przyjmowane będą do 8 kwietnia, a rozstrzygniecie konkursu zaplanowano 12 kwietnia.
Uczestnikami mogą zostać mieszkańcy Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej z powiatów grudziądzkiego, chełmińskiego i świeckiego, a także tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego (w zespole maksymalnie 3-osobowym). Uczniowie szkół gastronomicznych, ponadgimnazjalnych i gimnazjalnych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego, a każda szkoła może zgłosić do dwóch zespołów trzyosobowych.
Rywalizujące ekipy wybiorą i przygotują jedną z potraw z Rozdziału IV „SOSY” na podstawie książkowej receptury. Ich prezentacja oraz ocena nastąpi w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu. Szczegółowy regulamin dostępny tutaj.
Przypomnijmy, kulinarną imprezę organizują Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Urząd Miejski w Grudziądzu, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej- Curie w Grudziądzu, Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego w Toruniu), Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Slow Food Polska Convivium Gruczno, Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Wytwórnia Octu i Majonezu „OCETIX” Sp. z o.o. i Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska.
Biuro Prezydenta
Data dodania 05 kwietnia 2016