Grudziądz
Gotowali według książki Kulerskiego
Dziś, tj. 12 kwietnia jury oceniło sosy przygotowane przez 10 drużyn w ramach konkursu kulinarnego w grudziądzkim Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. Przepisy pochodziły z książki kucharskiej Wiktora Kulerskiego pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”.
Zespoły, które uczestniczyły w rywalizacji, zgłosiły szkoły i Koła Gospodyń Wiejskich. Wielkim „novum” IV edycji konkursu była obecność 2 ekip z Gimnazjum Nr 9 w Grudziądzu, bowiem do tej pory startowały wyłącznie szkoły ponadgimnazjalne.
Sędziowie konkursu musieli dokonywać trudnych wyborów, podkreślając na każdym kroku profesjonalizm poszczególnych drużyn. Pod uwagę brano nie tylko walory smakowe sosów, ale również ich prezentację i sposób przygotowania.
Konkurs kulinarny 2016
W grupie Kół Gospodyń Wiejskich 1. miejsce przypadło drużynie z miejscowości Ciemniki. Panie zachwyciły sosem grzybowym. Z kolei w grupie szkolnej najwyższą lokatę przyznano drużynie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu za sos kminkowy. Dodatkowo, inną drużynę grudziądzkiego „Gastronomika”, która przygotowała sos śliwkowy zauważyły i wyróżniły media. Szczegółowa lista wyników dostępna tutaj.
Biuro Prezydenta
Data dodania 12 kwietnia 2016