Grudziądz Portal miejski

Grudziądz

Grudziądz

Gotowali według książki Kulerskiego

Dziś, tj. 12 kwietnia jury oceniło sosy przygotowane przez 10 drużyn w ramach konkursu kulinarnego w grudziądzkim Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. Przepisy pochodziły z książki kucharskiej Wiktora Kulerskiego pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”.

Zespoły, które uczestniczyły w rywalizacji, zgłosiły szkoły i Koła Gospodyń Wiejskich. Wielkim „novum” IV edycji konkursu była obecność 2 ekip z Gimnazjum Nr 9 w Grudziądzu, bowiem do tej pory startowały wyłącznie szkoły ponadgimnazjalne.

Sędziowie konkursu musieli dokonywać trudnych wyborów, podkreślając na każdym kroku profesjonalizm poszczególnych drużyn. Pod uwagę brano nie tylko walory smakowe sosów, ale również ich prezentację i sposób przygotowania.

W grupie Kół Gospodyń Wiejskich 1. miejsce przypadło drużynie z miejscowości Ciemniki. Panie zachwyciły sosem grzybowym. Z kolei w grupie szkolnej najwyższą lokatę przyznano drużynie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu za sos kminkowy. Dodatkowo, inną drużynę grudziądzkiego „Gastronomika”, która przygotowała sos śliwkowy zauważyły i wyróżniły media. Szczegółowa lista wyników dostępna tutaj.

Biuro Prezydenta

Data dodania 12 kwietnia 2016

Newsletter

Bądź na bieżąco z Grudziądzem i zapisz się do Newslettera

Newsletter

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.