Grudziądz Portal miejski

Grudziądz

Grudziądz

Konkurs kulinarny im. W. Kulerskiego

Dzisiaj w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu odbywa się konkurs kulinarny im. W. Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”. Patronat nad imprezą objął m.in. prezydent Grudziądza Maciej Glamowski.



Formuła konkursu nawiązuje do publikacji sprzed ponad stu lat pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”. Była to książka kucharska złożona z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza w ramach konkursu kulinarnego ogłoszonego przez „Gazetę Grudziądzką”. Idea konkursu została zainspirowana także przez inne grudziądzkie książki kucharskie sprzed lat, a tematem obecnej jego edycji są potrawy warzywne oraz sosy.

Głównymi organizatorami konkursu są: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu, Urząd Miejski w Grudziądzu, Urząd Gminy Grudziądz, Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Udział w wydarzeniu biorą mieszkańcy Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej z powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego i świeckiego (z województwa kujawsko-pomorskiego) oraz tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego (z województwa pomorskiego).


Biuro Prasowe i Medialne

Data dodania 10 maja 2022

Data edycji 26 kwietnia 2024

Newsletter

Bądź na bieżąco z Grudziądzem i zapisz się do Newslettera

Newsletter

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.