Grudziądz
Konkurs kulinarny w „gastronomiku”
W piątek, 26 maja, o godzinie 9.30 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich odbędzie się IX Konkurs Kulinarny im. Wiktora Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”. W tym roku tematem wiodącym są „Nowalijki”. Wydarzenie zostało objęte patronatem prezydenta Grudziądza Macieja Glamowskiego.
![](https://grudziadz.pl/uploads/files/baner_1.jpg)
![](https://grudziadz.pl/uploads/files/baner_1.jpg)
Dania przygotowane będą na podstawie dawnych grudziądzkich książek kucharskich, ze szczególnym uwzględnieniem „Nauki gotowania do użytku ludu polskiego” złożonej z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza na ogłoszony przez „Gazetę Grudziądzką” na początku ubiegłego wieku konkurs kulinarny. Uczestnikami mogą być zespoły uczniów szkół gastronomicznych, szkół podstawowych, szkół ponadpodstawowych oraz kół gospodyń wiejskich z województwa pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.
Celem konkursu jest pokazanie dawnej kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i bogatych tradycji kulinarnych Pomorza i Kujaw, a także zachowanie tradycji kulinarnych, które dotyczą nie tylko gotowania, ale odzwierciedlają historię i zwyczaje naszego regionu.
Głównymi organizatorami są: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu, Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą; Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Współorganizatorami są: Starostwo Powiatowe w Świeciu, Majonez Pomorski, Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska, Slow Food Polska Convivium Gruczno oraz Młyny Szczepanki.
![](https://grudziadz.pl/uploads/files/konkurs_kulinarny_2023.png)
![](https://grudziadz.pl/uploads/files/konkurs_kulinarny_2023.png)
Emilia Augustynowicz
Urząd Miejski w Grudziądzu
Data dodania 24 maja 2023
Data edycji 23 października 2023