Grudziądz Portal miejski

Grudziądz

Grudziądz

Konkurs Kulinarny im. Wiktora Kulerskiego

Chętni mogą zapisywać się do udziału w Konkursie Kulinarnym im. Wiktora Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”, który odbędzie się już 21 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.



Uczestnicy przystąpią do konkursowych zmagań o godzinie 9.30. W Konkursie mogą wziąć udział zespoły uczniów szkół gastronomicznych, szkół podstawowych, szkół ponadpodstawowych oraz kół gospodyń wiejskich z województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.

Tematem przewodnim tegorocznego Konkursu są pierogi. Nasi kulinarni mistrzowie będą mogli zaprezentować swoje umiejętności, przygotowując dania wedle przepisów zaczerpniętych z dawnych grudziądzkich książek kucharskich, zwłaszcza zaś „Nauki gotowania do użytku ludu polskiego”, czyli pozycji, na którą składają się przepisy nadesłane przez gospodynie z ziemi chełmińskiej i Pomorza, w odpowiedzi na konkurs odbywający się na początku ubiegłego wieku, a więc grubo ponad sto lat temu.

Dzięki podobnym imprezom zyskujemy niepowtarzalną szansę poznania dawnych tradycji kulinarnych, uczymy się gotować tak, jak czyniły to nasze prababcie. To cenne doświadczenie, zwłaszcza dla młodych ludzi, choć oczywiście nie tylko. Pamiętajmy, że tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw są bardzo bogate, obfitujące w wiele najróżniejszych smaków i produktów. Mówi się czasem, że „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Tak może być i tym razem, bo gdy kuchnie naszych przodków odkryją przed nami swoje tajemnice, wówczas może się okazać, że do zaoferowania mają co najmniej tyle wykwintnych dań, co inne, a kto nie, czy nie więcej. Obcując z kulinariami dawnych czasów uczymy się też rozumieć ludzi, którzy przygotowywali takie potrawy, a także smakowali w nich, tak jak i my dzisiaj cenimy wytwory rodzimej kuchni. W ten sposób uczymy się szacunku dla przeszłości, która w istotny sposób kształtuje wszak naszą tożsamość.

Konkurs objęty jest patronatem Prezydenta Grudziądza Macieja Glamowskiego. Głównymi organizatorami są: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu, Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Współorganizatorzy oraz sponsorzy konkursu: Wytwórnia Octu i Majonezu Ocetix Sp. z o.o., Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska, Slow Food Polska Convivium Gruczno, Młyny Szczepanki oraz Zakład Produkcji Cukierniczej „Wisła”. 

Z regulaminem konkursu można zapoznać się tutaj. Karta zgłoszenia do Konkursu jest z kolei dostępna tutaj.


Marcin Mielnicki
Urząd Miejski w Grudziądzu

Data dodania 04 marca 2024

Data edycji 30 kwietnia 2024

Newsletter

Bądź na bieżąco z Grudziądzem i zapisz się do Newslettera

Newsletter

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.