Aktualności
Konkurs kulinarny i pierogi jak za dawnych lat
Aktualności
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu miał miejsce Konkurs Kulinarny im. Wiktora Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”. W Konkursie wzięły udział zespoły uczniów szkół gastronomicznych, szkół podstawowych, szkół ponadpodstawowych oraz kół gospodyń wiejskich z województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.
Uczestnicy prezentowali swoje umiejętności w zakresie przygotowywania dania, które w kuchni polskiej nie od dziś cieszy się opinią wiodącego. Zapewne niejeden z nas pomyślał właśnie o pierogach, i jeśli takie przyszło komuś do głowy skojarzenie, to jest ono jak najbardziej trafne. O tym jak stara to u nas tradycja i że lepieniem pierogów na ziemiach polskich zajmowano się już w czasach naszych babć, a nawet i dawniej, właśnie dziś można się było przekonać, bowiem uczestnicy Konkursu pracowali nad daniami przygotowywanymi wedle przepisów zaczerpniętych z dawnych grudziądzkich książek kucharskich, by wymienić choćby „Nauki gotowania do użytku ludu polskiego”. Gwoli wyjaśnienia dodajmy, że księga ta zawiera przepisy nadesłane przez gospodynie z ziemi chełmińskiej i Pomorza, w odpowiedzi na konkurs, który miał miejsce na początku XX wieku, a więc w czasach, których żaden z żyjących mieszkańców naszego miasta pamiętać nie może.
Tak prezentuje się lista zwycięzców Konkursu:
W kategorii szkół podstawowych:
- Miejsce I – SP w Nowej Wsi za pierogi z serem (Krystyna Nowakowska, Amelia Jankowska) - 86 pkt;
- Miejsce II – SP Mokre za pierogi leniwe (Nadia Baca, Weronika Waśkowska) – 80 pkt;
- Miejsce III – SP Dusocin za pierogi z serem (Emilia Janik, Joanna Żmudowska, Szymon Urtnowski) – 74 pkt;
W kategorii kół gospodyń wiejskich:
- Miejsce I – KGW Jeżewo za pierogi z serem, pierogi z grzybami, pierogi z jagodami (Jolanta Robert, Ewa Szabowska, Grażyna Gadzińska) – 98 pkt;
- Miejsce II – KGW Bzowo za pierogi z mięsem (Emilia Ratańska, Agnieszka Kosikowska) – 86 pkt;
- Miejsce III – KGW Sartowice za pierogi z grzybami (Mieczysława Bielaszewska-Zielińska, Jadwiga Woźnicka, Beata Janeczka) – 78 pkt;
W kategorii szkół ponadpodstawowych:
- Miejsce I – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu za pierogi z serem (Nikoletta Górczyńska, Martyna Karpińska) – 95 pkt;
- Miejsce II – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu za pierogi z mięsem (Julia Sikorska, Bartosz Pieruszyński) – 93 pkt;
- Miejsce III – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie za pierogi leniwe (Klaudia Błachowicz, Szymon Wiśniewski) – 92 pkt.
Konkurs odbywał się pod patronatem prezydenta Grudziądza Macieja Glamowskiego.
Marcin Mielnicki
Urząd Miejski w Grudziądzu
Data dodania 22 marca 2024