Grudziądz
Konkurs Kulinarny im. Wiktora Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”
W czwartek, 20 marca, o godzinie 9.30 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu odbędzie się Konkurs Kulinarny im. Wiktora Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”. Uczestnikami mogą być zespoły uczniów szkół ponadpodstawowych gastronomicznych i nie tylko, szkół podstawowych oraz kół gospodyń wiejskich z województw: pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.


To ryby w roli dania głównego i owoce leśne w deserze są tematem wiodącym tegorocznego Konkursu Kulinarnego na dania przygotowane na podstawie dawnych grudziądzkich książek kucharskich, ze szczególnym uwzględnieniem "Nauki gotowania do użytku ludu polskiego". Książka ta złożona została z przepisów nadesłanych przez gospodynie z ziemi chełmińskiej i Pomorza na ogłoszony przez "Gazetę Grudziądzką" na początku ubiegłego wieku konkurs kulinarny.
Celem konkursu jest pokazanie dawnej kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i bogatych tradycji kulinarnych Pomorza i Kujaw, a także zachowanie tradycji kulinarnych, które dotyczą nie tylko gotowania, ale odzwierciedlają też historię i zwyczaje naszego regionu.
Konkurs objęty jest patronatem Prezydenta Grudziądza Macieja Glamowskiego. Głównymi organizatorami są: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu, Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Współorganizatorzy oraz sponsorzy konkursu: Wytwórnia Octu i Majonezu Ocetix Sp. z o.o., Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska, Slow Food Polska Convivium Gruczno, Młyny Szczepanki oraz Zakład Produkcji Cukierniczej „Wisła”.
Data dodania 10 marca 2025